Home Extension & Refurbishment

LOCATION: Redbridge, Essex
CLIENT: Private client
STATUS: Completed

BRIEF:
  • Remodel and extend semi-detached house
  • Create family-friendly open plan spaces on the ground floor, remodel first floor and build loft conversion
  • Draw-in light through the ground floor extension, combine separate WC and shower room at first floor and provide shower room, double bedroom and spare bedroom as part of loft conversion
  • Create an identity of each proposed space to suit the family’s needs
OUR SOLUTION:

The aim of the ground floor refurbishment was to give the family somewhere modern and stylish to be together, eat together, and relax together.

We focused on creating bright, light and welcoming spaces. Our design solution entailed the creation of a kitchen, with under-counter storage space, and a Hanex sedimentary wall panel to allow for the natural light to bathe the space.

Eye-level views into the raised garden were created, and distinction between the kitchen and adjacent entertaining space was achieved using full-height storage units.  A palette of oiled oak flooring, combined with off-white walls, transformed the new study room into a bright, airy and warm space

The layout of the first floor was transformed by the creation of a central family bathroom flanked by double bedrooms. The soffit of the stairs leading to the loft was treated with a fire rated, pale blue satin paint and the landing in a corten effect   metal cladding.  The spine wall adjacent to the staircase was stripped back to reveal Imperial brickwork which we re-pointed and coated. The combination of the corten cladding and exposed brickwork gave the stairs a rustic appearance.

Up in the loft, there was space enough for a master bedroom, single bedroom and shower room. To open the space to stunning new views of the adjacent gardens, we installed a large window in the master bedroom loft so that panoramic views could be enjoyed day and night.

View towards kitchen in ground floor extension with large splash back, composite worktop surface and contemporary units with exposed brickwork and skylight in kitchen of semi-detached home in Redbridge, London
View towards ground floor extension with garden view, kitchen and entertainment room with exposed brickwork and skylight in kitchen of semi-detached home in Redbridge, London
View of stairs leading to the loft with stair soffit and brick wall adjacent to stairs exposed of semi-detached home in Redbridge, London
Well lit study room with oak floor and matching furniture including subtle, off-white coloured walls in Redbridge, London
View of tall kitchen run with skylight above drawing in light from doors in Redbridge, London
Loft extension external elevation of dormer clad with two windows in double camber Marley eternit tile in Redbridge, London
Menu