Development of a 2-bed dwelling with basement and light well on brownfield site

LOCATION: Newham, East London
CLIENT: Private developer
STATUS: Planning Permission Granted (On Appeal)

BRIEF:
  • Redevelop a site that spanned two back gardens and contained a garage and shed
  • Work within the confines of a space overlooked by the rear elevations of Victorian houses
OUR SOLUTION:

Our brief could be summarised as “sometimes, instead of building upwards, you have to look downwards”.

Our design for this project took into account the restrictions of the location and the concerns of surrounding property owners. To ensure their outlook and visual amenity was not compromised, we proposed to keep within the existing site parameters. This meant not  exceeding the height of the existing garage on the site, and the excavation of a basement to create more space.

The result was a two bedroom dwelling with a green roof which enhanced the outlook for the neighbours and improved biodiversity within the local area. To ensure the new home had a contemporary look and feel, the dwelling’s outer walls were specified as white render.

View of contemporary single storey 2 bedroom dwelling with basement and white rendered facade
Axonometric of contemporary single storey 2 bedroom dwelling with defensible space, basement and light well
Section through light well and bedrooms of contemporary single storey 2 bedroom dwelling with basement and light well
Menu